TLN: ‘30.000 euro boete voor rust in cabine buiten proporties’

949

Frankrijk heeft deze week een wet aangenomen die chauffeurs verbiedt te slapen in het voertuig.  De Franse wetgeving is een nationale vertaling van de Europese rij- en rusttijden regelgeving.

Op overtreding staat de chauffeurs of zijn of haar werkgever een boete van 30.000 Euro en één jaar gevangenisstraf te wachten. TLN is van mening dat deze strafmaat  alle proporties te buiten gaat. Het laat wederom zien dat Nederlandse chauffeurs in toenemende mate vogelvrij zijn in Frankrijk.

TLN: ‘30.000 euro boete voor rust in cabine buiten proporties’Absurde strafmaat

De Franse wetgeving is een nationale vertaling van de Europese rij- en rusttijden regelgeving.  De Europese Verordening die regels stelt voor de rij- en rusttijden van chauffeurs stelt dat de verkorte wekelijkse rust (24 uur) in het voertuig mag worden doorgebracht. Hieruit wordt vervolgens geconcludeerd dat de normale wekelijkse rust (45 uur) derhalve niet in het voertuig mag worden doorgebracht. TLN staat voor een uniforme handhaving van de rij- en rusttijden regelgeving in Europa. ‘De oorspronkelijke doelstelling van deze wetgeving was onder andere het verbeteren van de verkeersveiligheid, het zorgen voor eerlijke concurrentieverhouding en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de chauffeur. Een boete van maximaal 30.000 euro en zelfs een jaar gevangenisstraf opleggen voor het doorbrengen van de nacht in de cabine van een vrachtauto, die daar volledig voor is ingericht, is echter volslagen absurd.’

Verschillende interpretaties

Bovendien vindt TLN het volstrekt onwenselijk dat Lidstaten de wetgeving verschillend interpreteren. ‘De meeste EU landen handhaven niet op een dergelijke overtreding. Alleen Frankrijk en België hebben vooralsnog de rust in de cabine als speerpunt gedefinieerd. Waarbij Frankrijk de kroon spant als het gaat om beboeting. De verschillen in interpretatie, maar überhaupt handhaving zorgt voor veel onzekerheid bij ondernemers.  TLN heeft daarom Brussel opgeroepen om te interveniëren. TLN roept haar leden op om concrete voorbeelden van boetes in Frankrijk te melden om de juridische mogelijkheden door TLN te laten verkennen.’ (Bron: TLN)

Lees ook:
IRU: ‘Boete van 30.000 euro voor rusten in truck is onacceptabel’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief