‘Tijd voor pas op de plaats liberalisering Europese markt’

410

ZOETERMEER – De EU uitbreiding van 2004 is positief geweest voor de Nederlandse economie, maar niet voor de wegtransportsector. Met name het internationale transport heeft klappen opgelopen. Het TLN-onderzoek bevestigt dat de sociaal economische verschillen in de EU-landen grote invloed hebben op de marktwerking van de Nederlandse economie en in de transportsector. Verdere liberalisering in Europa is dan ook ongewenst. De grote sociale verschillen leiden nu al tot strengere handhaving en meer regelgeving in omringende landen.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenDe interne transportmarkt is heel snel hervormd. Dat geldt niet voor de sociale hervormingen in Europa. We zien nog steeds grote verschillen in levensstandaarden en dus ook in lonen tussen West-Europese en Oost-Europese landen. We zien nu dat de EU-uitbreiding, in combinatie met de crisis in verschillende landen leidt tot verschillen in handhaving en daarmee bescherming van de nationale markt. Duitsland voert per 1 januari het minimumloon in en heeft bepaald dat ook vrachtwagenchauffeurs die door Duitsland rijden het Duitse minimumloon van € 8,50 moeten verdienen. Het minimum is geen probleem, maar bij de regeling gaat gepaard met veel administratieve ballast voor bedrijven.
Een ander voorbeeld is het strafbaar stellen van het doorbrengen van de verplichte wekelijkse 45-uursrust in de cabine in Frankrijk en België afgelopen zomer.

Geen verrassing

Het negatieve effect van de uitbreiding voor de Nederlandse transportsector werd in 2004 al voorzien door TLN. De verschuivingen in de internationale concurrentieverhoudingen waren zo fundamenteel dat de vereniging het niet reëel achtte dat de transport- en logistiek sector haar positie zou kunnen vasthouden. Met dit onderzoek wil TLN geïnteresseerden en belanghebbenden inzicht bieden in de gevolgen die de EU-uitbreiding voor de sector heeft gehad en haar leden handvatten bieden om hun strategie voor de komende jaren uit te stippelen. (Bron: TLN)

Lees ook:
Transport en logistiek moet leren leven met verschil in lonen in EU

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief