Testen met binnenvaartlading naar de haven van Baja

1189

WILLEBROEK – Waterwegen en Zeekanaal NV, het agentschap dat de waterwegen beheert in het westen en het centrum van Vlaanderen, wil samen met de haven van Baja (Hongarije) een testproject opzetten voor de binnenvaart. Uit de analyse blijkt dat er veel potentieel is voor de binnenvaart en vooral in de landbouw-, de afval- en de chemische sectoren.

Testen met binnenvaartlading naar de haven van Baja‘Deze industrieën vervoeren aanzienlijke hoeveelheden bulkgoed over de weg, die gemakkelijk veel goedkoper en milieuvriendelijker via de binnenvaart kunnen worden vervoerd. Op basis van deze resultaten onderzoekt Waterwegen en Zeekanaal nu samen met de haven van Baja hoe op korte termijn een reële binnenvaarttest kan worden opgestart om het marktpotentieel van bijna 180.000 ton of 9.000 vrachtwagenladingen te verwezenlijken en op middellange tot lange termijn 280.000 ton of 14.000 vrachtwagenladingen.’

Crisisuitstel

Het ILDE-project (Intermodal Links to the Danube Estuary), opgericht door de Vlaamse Regering en uitgevoerd in partnerverband met de haven van Baja (Hongarije), onderzocht de verbeterde integratie van de binnenvaart in de vervoersketens tussen Vlaanderen/België en de Donaulanden Hongarije en Roemenië. De hoofdpartner van ILDE was Waterwegen en Zeekanaal. Sinds het uitbreken van de financiële en economische crisis in 2008 vielen de vervoersvolumes sterk terug en werd ILDE opgeschort.

In 2013 werd Waterwegen en Zeekanaal NV door de binnenvaartsector verzocht om het ILDE-project weer te activeren omdat de binnenvaartbedrijven heel wat opportuniteiten in het Donaugebied zagen, en meer specifiek in Hongarije. Waterwegen en Zeekanaal NV stelde een adviseur aan om de marktpotentieelstudie van 2008 te updaten. (Bron: W&Z)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief