Knooppunt Terbregseplein grootste knelpunt in 2013

596

Knooppunt Terbregseplein op de A20 richting Gouda is het grootste knelpunt van 2013. Hoewel de filedruk, de lengte maal de duur van de file, er met bijna 9 procent daalde, staat dit knelpunt bovenaan in de file top 50. De filedruk bij het grootste knelpunt van 2012, het knooppunt Ewijk op de A50 richting Oss, slonk met meer dan 50% nadat de weg bij de Waalbrug werd verbreed.

Terbregseplein grootste knelpunt op de weg in 2013Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de VerkeersInformatieDienst. De definitieve cijfers worden op 1 januari gepubliceerd.

Verbredingen
De totale filedruk daalde in 2013 met ruim 8 procent. Na een daling in 2011 en 2012 met respectievelijk 24 en 16 procent stagneert de daling die vrijwel geheel mag worden toegeschreven aan het beschikbaar komen van extra infrastructuur. Dat komt omdat het effect van een aantal wegverbredingen inmiddels in de cijfers is verwerkt. In 2013 waren de opening van extra capaciteit bij de Waalbrug en het gereed komen van de Tweede Coentunnel de belangrijkste wegverbredingsprojecten. Ook het eerste resultaat van de verbreding van de A15 bij Rotterdam is in de cijfers te zien.

De opening van de Tweede Coentunnel zorgde voor een behoorlijke daling van de filedruk op de binnenring van de A10, maar op de buitenring en de A8 steeg de filedruk met 17%. De nieuwe situatie op de buitenring van de A10 en de A8 zorgde voor veel aanrijdingen en extra file. De afgelopen periode gebeuren er ongeveer twee keer zoveel ongevallen als toen het verkeer nog door de eerste Coentunnel reed.

Daling vermindert
Hoewel de filedruk dus in heel 2013 daalde, lag de filedruk in de herfstmaanden oktober en november hoger dan vorig jaar. Omdat ook de neerslag die stijging niet kan verklaren lijkt dat een eerste teken dat de daling van de filedruk vermindert.

Nieuwe knelpunten
In de cijfers komt nu ook zicht op de nieuwe knelpunten. Een goed voorbeeld is de A28 bij knooppunt Rijnsweerd waar nu vrijwel elke avondspits een file staat richting de Utrecht. Daar waar voorheen knooppunt Hoevelaken nog als een trechter werkte, kan knooppunt Rijnsweerd de huidige verkeersstroom niet meer aan. Een soortgelijke situatie doet zich voor bij Oosterbeek op de A12 richting Arnhem en bij Malieveld op de A12 richting Den Haag.

Met 2 % van de filedruk van heel 2013 was 15 januari de drukste dag van het jaar. In de ochtend stond er in totaal 929 kilometer file op het hoofdwegennet. De oorzaak was sneeuw die in grote delen van het land het verkeer ontwrichtte. (Bron: VID/Foto: RWS)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter