Teeven wil alle Somalische piraten terug naar thuisland

613

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil alle ongeveer 25 Somalische piraten die in Nederland zijn berecht terugsturen naar het thuisland. Teeven antwoordt dat op vragen van de Tweede Kamerleden Azmani (VVD) en Fritsma en Helder (beiden PVV).

Teeven maakte met Somalië afspraken over de gedwongen terugkeer van personen met deze achtergrond. ‘Eén persoon die is afgestraft in verband met piraterij is inmiddels op basis van deze afspraken op donderdag 22 mei uitgezet naar Somalië’ schrijft de staatssecretaris. ‘Eerder hebben ruim tien Somalische piraten ervoor gekozen terug te keren in ruil Britse Marine arresteert negen Somalische piratenvoor strafonderbreking. Alle overige personen verblijven nog in strafrechtelijke dan wel in vreemdelingrechtelijke detentie.’

Antecedenten
Azmani wilde van Teeven weten of het klopt dat drie Somalische piraten die hebben geschoten op Nederlandse militairen en veroordeeld zijn tot 4,5 jaar detentie, asiel in Nederland hebben aangevraagd. De staatssecretaris meldt echter geen mededelingen te doen over asielaanvragen die door individuele vreemdelingen zijn ingediend. ‘Aan personen die misdrijven hebben gepleegd kan niet de mogelijkheid ontzegd worden een asielverzoek in te dienen. Wel worden de strafrechtelijke antecedenten betrokken bij de beoordeling van een eventueel asielverzoek. Afhankelijk van de individuele zaak kunnen antecedenten, zoals piraterij, leiden tot het afwijzen van het asielverzoek. Daarnaast wordt een asielaanvraag in de regel ook afgewezen wanneer betrokkene een gevaar vormt voor de gemeenschap en veroordeeld is tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden of meer.’ (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief