Teeven weigerde terecht asielaanvraag Somalische piraten

615

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft de asielaanvragen van vier veroordeelde Somalische piraten terecht afgewezen. Volgens de rechtbank Midden-Nederland vormen de mannen een ernstig gevaar voor de openbare orde.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de vier Somaliërs in oktober 2012 tot 4,5 jaar gevangenisstraf wegens piraterij in de zee vlak voor de Somalische kust. Het gerechtshof Den Haag bevestigde deze uitspraak in hoger beroep.

Teeven weigerde terecht asielaanvraag Somalische piratenTerugkeer Somalië

De mannen tekenden in mei van dit jaar beroep aan tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. De piraten vinden dat zij bij terugkeer in Somalië het risico lopen opnieuw voor piraterij te worden vervolgd door de Somalische autoriteiten. De rechtbank volgt deze redenatie. En ook dat zij hierdoor gevaar lopen op een behandeling in strijd met de mensenrechten. Daarnaast hebben de mannen niet aannemelijk gemaakt dat zij het slachtoffer worden van Al Shabaab of dat zij hun woongebied niet veilig kunnen bereiken.

Gevaar openbare orde

Nu de mannen als een ernstig gevaar voor de openbare orde kunnen worden aangemerkt, kan tevens een inreisverbod voor de duur van tien jaar worden opgelegd. Dat betekent dat de mannen, nadat zij Nederland zullen hebben verlaten, gedurende tien jaar lang niet meer kunnen terugkeren. (Bron: Rechtspraak)

Meer over piraten in Nederland:
Teeven wil alle Somalische piraten terug naar thuisland
VVD: ‘Asiel aan Somalische piraten zou niet moeten kunnen’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief