Tarieven loodsen omlaag

435

DEN HAAG – De tarieven die loodsen in rekening mogen brengen om schepen de haven in en uit te leiden, dalen vanaf 1 januari 2015 met bijna twee procent. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend.

Vlaamse rechter beslist over loodsenconflict op de Schelde‘De tarieven voor 2015 kunnen omlaag omdat er op basis van cijfers van het CPB over de wereldwijde handel meer scheepsreizen worden verwacht’, aldus Henk Don, bestuurslid van ACM. ‘Hoe meer scheepsreizen, hoe lager de tarieven kunnen zijn. Dit komt doordat de vaste kosten van de loodsen, zoals kosten voor gebouwen en schepen, over meer scheepsreizen kunnen worden verdeeld. Daarnaast is de opslag voor het pre-pensioen van de loodsen lager. Ook dat werkt door in de tarieven.’

Monopolie

Omdat loodsen een monopoliepositie hebben, moet ACM als onafhankelijke toezichthouder beoordelen of er geen onredelijk hoge tarieven worden gerekend. ACM stelt jaarlijks de loodsgeldtarieven vast op basis van de Loodsenwet. ACM beoordeelt daarvoor het voorstel dat de Nederlandse Loodsen corporatie (NLc) halverwege het jaar indient. ACM mag afwijken van het voorstel als zij vindt dat dit voorstel er niet voor zorgt dat loodsen goed en efficiënt werken. (Bron: ACM)

Meer loodsennieuws:
Vlaams Gewest betaalt loodsen, verzoeningsprocedure begint
Loodsentarieven stijgen 1,74%
Vlaamse rechter beslist over loodsenconflict op de Schelde

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief