Tankvaart remt herstel van de omzet in de binnenvaart

538

AMSTERDAM – De binnenvaart ziet het vrachtvolume weer groeien. Gemiddeld steeg het goederenvervoer over de Nederlandse binnenwateren in 2014 met 3% en groeide zowel de aan- en afvoer van containers met ruim 5%. Ondanks de groei blijft de binnenvaart volgens de ING last houden van negatieve prijseffecten.

Tankvaart remt herstel van de omzet in de binnenvaartVijf jaar na het crisisjaar 2009 ligt het vrachtvolume alweer 11% hoger dan in 2008, maar de omzet blijft nog altijd 11% achter. Dit gemiddelde beeld is onderliggend wel genuanceerder. De dynamiek in de droge ladingvaart verschilt immers sterk van de tankvaart.

Ingezet herstel

In de droge ladingvaart en containervaart is wel degelijk sprake van ingezet herstel door exportgroei en herstel in de industrie en bouw, al is er nog altijd overcapaciteit. ‘Waar de droge ladingvaart opkrabbelt, heeft nu de tankvaart echter een zwaar jaar achter de rug. Dit zorgde ervoor dat de sectoromzet in de tweede helft van 2014 opnieuw in de min is gedoken. De tankvaart heeft de markt met de daling van de olieprijs zien wegzakken, terwijl de capaciteit tot voor kort sterk is uitgebreid. In de huidige oliemarkt is er met het oog op mogelijke stijging van de olieprijs weer meer handel en opslag en ook voor de droge ladingvaart zijn de vooruitzichten voor het vrachtvolume goed. Uiteindelijk blijft dit belangrijk om tot een beter evenwicht in de binnenvaart te komen.’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief