Tankplaats voor dieseltreinen in Gentse haven altijd open

1256

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en de West-Vlaamse brandstoffenleverancier G&V Energy Group hebben maandag in het Gentse havengebied een openbare tankinstallatie voor diesellocomotieven geopend. De tankplaats is zeven dagen per week en 24 uur per dag open voor elke spooroperator.

De installatie werkt volledig automatisch met een tankkaartsysteem en is de klok rond toegankelijk voor alle spooroperatoren. De opvolging van de tankbeurten gebeurt online. De pomp kan 500 liter per minuut tanken waardoor de allergrootste locomotieven in amper tien minuten gevuld zijn. De tankplaats is ook een belangrijke verbetering Tankplaats voor dieseltreinen in Gentse haven altijd openop het vlak van de zorg voor het milieu in de haven. Diesellocomotieven werden vroeger op een mobiele manier van brandstof voorzien met een vrachtwagen. Op de plaats waar de locomotieven tanken, legde Infrabel een ondoordringbare betonnen plaat aan met een speciaal afvoersysteem om olie op te vangen.

Topje van de ijsberg
Sinds de liberalisering van het goederenverkeer per spoor is er nood aan openbare tankplaatsen. Een belangrijk aandeel van deze treinen rijdt nog steeds op diesel waardoor de vraag naar een dergelijke infrastructuur groot is, zowel bij binnenlandse als bij buitenlandse spooroperatoren.

Havenbedrijf Gent
Het Havenbedrijf Gent steunt het initiatief van Infrabel en G&V Energy Group. Van alle goederen naar en van de Gentse haven gaat momenteel 8% via het spoor. Het Havenbedrijf Gent tracht de havenfirma’s aan te zetten tot duurzaam transport en wil in de toekomst tot 15% via het spoor vervoeren. Deze investering van Infrabel sluit dan ook aan bij het beleid van het Havenbedrijf Gent om te streven naar meer duurzaam vervoer. (Bron: Haven Gent)

Volg TotaalTrans op Twitter