Sociale Verzekeringsbank pakt Cyprusroute aan (+ video)

874

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft geconcludeerd dat de Cyprusconstructie van AFMB LTD Cyprus illegaal is en dat premies gewoon in Nederland moeten worden afgedragen. AFMB laat Nederlandse chauffeurs werken voor Nederlandse transportbedrijven onder de op Cyprus geldende wet- en regelgeving.

Een groeiend aantal transportondernemers nam zijn toevlucht tot de zogenaamde ‘Cyprusroute’. Via deze route staan (Nederlandse) chauffeurs op de loonlijst van een uitzendbureau in Cyprus, maar rijden ze voor Sociale Verzekeringsbank pakt Cyprusroute aan (+ video)Nederlandse werkgevers. Op die manier ontlopen werkgevers premies en worden werknemers feitelijk gedwongen mee te werken aan een constructie waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien. Het zorgt voor uitbuiting en oneerlijke concurrentie. Bovendien loopt de overheid op deze manier flink wat premie-inkomsten mis.

Exit!
FNV Bondgenoten is blij dat de zogenaamde ‘premieontduikende Cyprusroute’ in het wegtransport via het bureau AFMB LTD Cyprus is aangepakt. ‘We zijn blij dat er nu ingegrepen is om deze ontduikingsroute te stoppen’, meldt Edwin Atema van Stichting VNB/FNV Bondgenoten. ‘Het specifieke bureau AFMB maakte op grote schaal reclame voor de volgens haar legale premieroute. Goedkoop blijkt hier wederom duurkoop. Er moeten nu alsnog premies afgedragen worden in Nederland. De SVB is het gelukkig met ons eens dat dit een constructie is om de regels te ontlopen, en dat er geen echt bedrijf is op Cyrus en AFMB dus ook niet als werkgever gezien kan worden: exit schijn constructie Cyprus!’

Opdrachtgever aansprakelijk
De oplossing voor de transportsector is niet het bedenken van malafide constructies. In de ogen van FNV Bondgenoten moeten deze constructies worden uitgebannen. De oplossing moet worden gezocht in het aansprakelijk kunnen stellen van de opdrachtgever. Opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, moeten aangepakt kunnen worden voor de negatieve gevolgen die de prijzenslag veroorzaakt over de ruggen van werknemers. (Bron: FNV Bondgenoten)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter