Stuw Grave beschadigd door aanvaring tanker (+ video)

1706

GRAVE De stuw in de Maas bij Grave is donderdagavond 29 december door een aanvaring van een Duits binnenvaartschip beschadigd. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is hierdoor gestremd. Het schip zou geladen zijn met benzeen. De bemanning kon veilig van boord.

stuw-graveEen eerste onderzoek van Rijkswaterstaat heeft uitgewezen dat zes schuiven van de stuw beschadigd zijn. Hierdoor loopt er water weg uit het stuwpand. Het zou gaan om zo’n 20 centimeter per uur. Inmiddels zou het water daardoor zo’n drie meter zijn gedaald. Rijkswaterstaat bekijkt welke maatregelen getroffen kunnen worden om het verder leeglopen van het stuwpand tussen Grave en Sambeek tegen te gaan. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de aanvaring. Nadere inspectie moet de precieze schade aan de stuw duidelijk maken.

Instabiele kade
De gemeente Grave waarschuwde na de aanvaring met de Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt voor mogelijk vrijgekomen gevaarlijke stoffen en adviseerde bewoners ramen en deuren te sluiten. Latere metingen wezen echter uit dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Vanwege de waterstandsdaling waarschuwde de gemeente later in de nacht wel voor mogelijke instabiliteit van de kade. Kade-eigenaren (aan de Maas van Sambeek tot Grave) werd aangeraden uit voorzorg extra maatregelen te treffen, zoals geen auto’s te parkeren op de kade. Deze waarschuwing werd vrijdagmorgen rond negen uur ingetrokken. Volgens de laatste metingen van Rijkswaterstaat heeft de dalende waterstand geen gevolgen voor de stabiliteit van de kade. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is niet langer nodig. (Foto: Rijkswaterstaat)