Studenten ontwerpen multifunctionele laadklep voor binnenvaart Suriname

1148

Studenten ontwerpen multifunctionele laadklep voor binnenvaart SurinameEen studententeam van Hogeschool Rotterdam heeft samen met studenten van het Da Vinci College een lichtgewicht, volmechanische loopbrug ontworpen. De loopbrug moet dienst doen op een binnenvaartschip dat in de binnenlanden van Suriname gaat varen.

De opdracht aan de studenten was om een loopbrug te ontwerpen die gebruikt kan worden om goederen en personen van wal aan boord van een schip te krijgen daar waar weinig voorzieningen zijn. De loopbrug moest 4 meter lang zijn, maar ook bruikbaar op 1, 2 en 3 meter, de maximale breedte was 2 meter. De basisconstructie moest zo licht en stevig mogelijk zijn, de brug moest mechanisch te bedienen zijn en ket lokale middelen te repareren. Ook moest de brug toepasbaar zijn bij verschillende aanmeersituaties tussen + en – 20 graden vanaf het dek.

Aanpak
Het team van vier hbo-werktuigbouwkunde studenten en twee mbo-werktuigbouwkunde studenten van het Da Vinci College richtten zich in de eerste acht weken op het zoeken naar (bestaande) oplossingen en de toepassing van composiet in laadkleppen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan de opdrachtgever, waarna besloten is een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Het zelfontworpen concept is in het laatste kwartaal volledig gedimensioneerd, doorgerekend en in schaal 1:10 gebouwd.