Studenten beginnen minor Douanezaken in Venlo

932

VENLO – Fontys Hogeschool begint 9 februari in Venlo met een HBO-minor op het gebied van douanezaken. Voor de minor Customs Management in International Business hebben zich inmiddels veertien studenten aangemeld. De minor is een initiatief van het KennisDC Logistiek Limburg en werd samen met Fontys Hogescholen, de Belastingdienst, Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft, TLN, FENEX en EVO ontwikkeld.

Studenten beginnen minor Douanezaken in VenloVolgens junior adviseur Michiel Kuijer van KennisDC Logistiek Limburg is de minor praktisch van opzet. ‘In november hebben we het lesprogramma gepresenteerd aan het bedrijfsleven en onder meer de Douane. Die hebben nog eens kritisch naar het lesprogramma gekeken. Dat was heel nuttig. We hebben nu veel praktijk in de klas, er worden veel gastcolleges gegeven van bijvoorbeeld Philips, Sabic en Seacon.’

Goede carrièrekansen

De minor, die vanwege het internationale karakter in het Engels wordt gegeven, kent drie pilaren. De eerste is customs & trade legislation (recht), de tweede supply chain management. Dit bestaat uit financiële administratie, logistiek en bedrijfskunde. De laatste is informatiesystemen. De twintig weken durende minor eindigt met een project van vijf weken. De student krijgt na het voltooien van de minor dertig credits.

De studenten die zich hebben aangemeld komen overigens niet allemaal uit de logistiek. ‘Er zij ook studenten die fiscale of IT-studies doen. Want douane is toch echt een vak apart. Er zijn nog maar weinig opgeleide specialisten op dit gebeid en de vergrijzing slaat toe in dit vakgebied. Bedrijven zijn dus blij dat we studenten klaarstomen voor dit vak, waarin goede carrièrekansen zijn.’

Officiële opening

Fontys in Venlo houdt 10 februari de officiële opening van de minor. Dit viert Fontys met de themabijeenkomst onder de titel ‘Grenzeloos ondernemen door Customs Management in International Business’. Sprekers zijn onder anderen Frank Heijmann (hoofd handelsrelaties bij Douane Nederland), Ton Geilenkirchen (manager customs, excise & special projects bij Sabic) en Albert Veenstra (wetenschappelijk directeur bij DINALOG, Dutch Institute for Advanced Logistics). De logistieke top uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs is deze middag ook vertegenwoordigd.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief