Strengere regels Chinese afvalimport kan zeevaart miljoenen teu’s kosten

1141
Het importverbod geldt onder meer voor een aantal kunststoffen in huishoudelijk afval, waaronder PET-flessen. (Foto Erik van Huizen)

LONDON De beslissing van China om strengere kwaliteitseisen te stellen aan de invoer van afval, kan de zeevaart vijf miljoen teu gaan kosten. Dat voorspelt het Britse maritieme onderzoeksbureau Drewry.

Het Chinese ministerie van milieu maakte al in juli van vorig jaar bekend dat 24 afvalstromen niet meer ingevoerd mogen worden. De nieuwe regels zijn op 1 januari geïmplementeerd en worden op 1 maart van kracht. Het gaat onder meer om een aantal kunststoffen in huishoudelijk afval, waaronder PET-flessen, ongesorteerd oud papier, diverse soorten textielafval en bepaalde slakken en residuen met het metaal vanadium.

Het importverbod geldt niet voor niet-huishoudelijk kunststofafval bestaande uit polyethyleen, polystyreen, PVC, PET of andere kunststoffen. De invoer van kunststofafval dat vrijkomt bij productieprocessen, blijft wel toegestaan net zoals die van hoogwaardige metalen, legeringen en schroot.

Gezondheid
Als reden voor de strengere regels geeft de Chiense overheid aan dat het geïmporteerde afval vaak is verontreinigd en dat er zelfs gevaarlijk afval wordt bijgemengd. ‘Dit verontreinigt het Chinese milieu ernstig, gaf de Chinese overheid in juli aan bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. ‘Om het milieu en de gezondheid van mensen te beschermen, passen wij de invoerlijst aan en verbieden we de invoer van verontreinigde afvalstromen.’