Stremmingen vanwege hoog water op Vlaamse vaarwegen

894

WILLEBROEK – De Vlaamse vaarwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal waarschuwt voor hoog water op de Vlaamse vaarwegen. Op de Dender en de Boven-Schelde is er momenteel vloedregime. Daardoor mag er op de Dender momenteel niet gevaren worden, op de Boven-Schelde krijgen de schippers een waarschuwing mee.

Stremmingen vanwege hoog water op Vlaamse vaarwegenDe neerslag van afgelopen dagen zorgt op enkele bevaarbare waterlopen in het westen van Vlaanderen voor verhoogde waterpeilen. ‘Op verschillende bevaarbare waterwegen in West- en Oost-Vlaanderen staan de waterpeilen hoger dan normaal. Hier en daar worden momenteel al waakdrempels overschreden. Dit gebeurt vooral tijdens hoogtij omdat er dan minder water afgevoerd kan worden.’

Stuw open, sluis dicht

Waterwegen en Zeekanaal NV volgt de situatie op de voet en neemt de nodige maatregelen om wateroverlast en hinder voor de scheepvaart te vermijden. Zo is het waterpeil van de Dender preventief verlaagd zodat er een bepaalde buffercapaciteit ontstaat. De stuw van Schipdonk in Merendree staat intussen volledig open zodat er zoveel mogelijk water afgevoerd kan worden via het Afleidingskanaal van de Leie richting de zee. Er zijn intussen ook afspraken gemaakt tussen Waterwegen en Zeekanaal NV en de Nederlandse waterwegbeheerder om extra water af te voeren via het sluizencomplex in Terneuzen. Mogelijks worden tijdens de komende uren de keersluizen rond Gent en de keersluis in Beernem op het kanaal Gent-Oostende dichtgezet om de binnenstad van Gent en Brugge te vrijwaren van wateroverlast.

Meer informatie over de meest actuele waterstanden en voorspellingen van de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen is te vinden op www.waterinfo.be. (Bron: W&Z)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief