Stremming Schelde-Rijnkanaal vervroegd naar woensdag zes uur

447

Rijkswaterstaat start woensdagochtend vanaf 06:00 uur met de berging van het gezonken vrachtschip Isala. Drijvende kranen (bokken) hijsen met kettingen het schip omhoog, waarna het wrak afgevoerd wordt. Tijdens het bergen is de vaarweg korte tijd gestremd. Naar verwachting is de vaarweg woensdagnacht weer volledig beschikbaar voor het scheepvaartverkeer.

Scheepvaart Schelde-Rijn kanaal gestremd na aanvaringAls de staat van het schip dit toelaat, wordt het in zijn geheel door drie drijvende kranen boven water gehesen, waarna het schip wordt afgevoerd. Als het wrak door de aanvaring te zwak is om in zijn geheel te hijsen, wordt het schip in twee delen gezaagd. Na het ophijsen worden deze delen op pontons geplaatst en afgevoerd. Gedurende de bergingsoperatie is het Schelde-Rijnkanaal gedurende vier tot zes uur volledig gestremd. Scheepvaartverkeer wordt hiervan op de hoogte gesteld.

Keukenzout

Afgelopen dagen is de lading, 1000 ton keukenzout, uit het schip verwijderd. Ook is de hijsoperatie voorbereid. Om te voorkomen dat er olie in het milieu komt is de wraklocatie omheind met oliekerende schermen.

Achtergrond

Donderdagavond 2 oktober is het Poolse vrachtschip Isala door stuurproblemen in aanvaring gekomen met het Zwitserse passagiersschip Amelia. Het vrachtschip geladen met keukenzout zonk, de twee opvarenden van de Isala zijn ongedeerd. Het wrak ligt midden in het Schelde-Rijnkanaal en belemmert een veilige en snelle doorvaart voor het scheepvaartverkeer.

Na de aanvaring was het scheepvaartverkeer enige tijd volledig gestremd. Sinds vrijdag 3 oktober is er weer gedeeltelijk scheepvaartverkeer mogelijk, doordat er bij het wrak een strook van circa 35 meter breed vrij is gemaakt. Om te zorgen dat de scheepvaart zo snel mogelijk weer volledig gebruik kan maken van deze belangrijke verbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, heeft Rijkswaterstaat opdracht gegeven het schip te bergen. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief