Stijgende waterstanden Rijn na regenval Duitsland

627

Vanwege hevige regenval in Duitsland stijgt het water in de Rijn. Rijkswaterstaat treft inmiddels maatregelen, zoals het openen van de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein.

Stijgende waterstanden Rijn na regenval DuitslandDe verwachting voor de Rijn is dat de waterstand de komende week richting NAP +13,5 meter bij Lobith zal stijgen. Wanneer de waterstanden komend weekend stijgen boven NAP +12 meter, kunnen uiterwaarden onder water lopen.

Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en daarmee de kans op onderlopende uiterwaarden, wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode niet. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of camping. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

Maas
In het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig neerslag gevallen. Voor de Maas worden dan ook op dit moment geen hoge waterstanden verwacht.