Stijgende tarieven stuwen winst van Maersk omhoog

1074

KOPENHAGEN Maersk Line heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 220 miljoen dollar. Vorig jaar werd in dezelfde periode nog een verlies geboekt van 116 miljoen dollar. De winst steeg vooral vanwege de aantrekkende tarieven in de markt.

De gemiddelde prijs voor het vervoer van een veertig voets container (FFE) steeg voor Maersk Line in het derde kwartaal van dit jaar met 14% van 1811 tot 2063 dollar. De omzet steeg daardoor eveneens met 14% tot 6,2 miljard dollar. De kosten per FFE stegen echter ook, met ruim 7% van gemiddeld 1991 tot 2135 dollar. Oorzaken hiervoor waren vooral de stijgende bunkerkosten, maar ook de kosten die gepaard gingen met de cyberattack op de terminals van Maersk.

In het derde kwartaal kreeg Maersk Line twee van de elf bestelde Triple-E containerschepen van de tweede generatie opgeleverd. Deze schepen hebben een capaciteit van 20.600 teu. Ook werden drie van de negen bestelde containerschepen van 15.200 teu opgeleverd. Aan het einde van het derde kwartaal had Maersk Line nog 20 schepen in de orderportefeuille staan. Deze moeten nog dit jaar en volgend jaar worden opgeleverd. Deze schepen hebben een totale capaciteit van 261.000 teu. Het totale orderboek van Maersk beslaat 7,4% van de huidige vloot. Maersk zegt voorlopig geen plannen te hebben voor nog meer nieuwbouw.