Meer kleine schepen nodig vanwege klimaatverandering

1229

In de binnenvaart zijn vanwege de klimaatverandering in de toekomst steeds meer kleine schepen nodig om transportzekerheid te kunnen blijven bieden. Ook zijn er volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge maatregelen nodig om de rivieren bevaarbaar te houden.

De onderzoekers bekeken in samenwerking met Business for Social Responsibility (BSR) en de European Climate Foundation de gevolgen voor het transport. Ze deden dat na aanleiding van de laatste bevindingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). IPCC is een organisatie Steeds vaker kleine schepen nodig vanwege klimaatveranderingvan de Verenigde Naties die de risico’s van klimaatverandering evalueert.

Kleiner

‘De binnenvaart krijgt in de toekomst steeds vaker te maken met droogtes en overstromingen’, schrijven de onderzoekers. ‘En dat kan bedrijven dwingen om kleinere schepen in de binnenvaart in te zetten, bijvoorbeeld langs de Rijn in Duitsland of over de Grote Meren in Noord-Amerika. En sommige vaarwegen zijn in de toekomst minder dagen in het jaar bevaarbaar voor grotere schepen omdat er minder water beschikbaar is. Dit alles gaat wel gepaard met hogere transportkosten voor de verladers.’

Maatregelen

De Cambridge onderzoekers doen ook een paar suggesties om het mogelijke probleem op de binnenwateren te verminderen. ‘We hebben dan over het kanaliseren van delen van rivieren. Ook zijn steeds vaker technieken op het gebied van watermanagement nodig om de diepte van de rivier te kunnen reguleren. Verder zijn er meer waterkeringen in de vaarwegen nodig.’ (Bron: BSR)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief