Spoorlijn Maastricht-Lanaken wordt lightrailverbinding

1021

De provincie Limburg wil van de niet-gebruikte geoderenspoorlijn van Maastricht naar het Belgische Lanaken wellicht een lightrail verbinding. Vorige week bleek dat in vier jaar tijd nog geen enkele goederentrein over de spoorlijn naar de Albertterminal in Lanaken was gereden.

Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) wilde van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu horen of ze mogelijkheden ziet om de spoorlijn opnieuw leven in te blazen. De spoorweg heeft sinds 1989 ongebruikt gelegen en werd begin deze eeuw opgeknapt.

In vier jaar tijd nog geen trein op Railterminal LanakenNauwelijks treinen

Met de spoorlijn was het volgens de minister de bedoeling te voorzien in een spoorgoederenvervoerbehoefte van een ondernemer in Maastricht. ‘Daarnaast was het doel van de Vlaamse overheid om een goederenoverslagterminal vlak over de grens in het Belgische Lanaken aan te sluiten op het Nederlandse, en daarmee het Europese, spoorwegnet. Deze terminal in Lanaken is niet aangesloten op het Belgische spoorwegnet. De spoorweg is niet in onbruik geraakt en is nog steeds beschikbaar voor spoorverkeer. Wel klopt het dat er na de renovatie nauwelijks goederentreinen hebben gereden Tot mijn spijt heb ik moeten constateren dat zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde de voorspelde goederenvervoerbehoefte niet is ingelost. Omdat het spoorgoederenvervoer geliberaliseerd is staat het spoorwegondernemers vrij om van de spoorweg gebruik te maken of niet. Als de verladers geen lading aanbieden zullen er geen goederenvervoerders zijn die het traject berijden.’

Light rail

De provincie Limburg benaderde de minister met het plan de spoorweg te gebruiken voor een lightrail verbinding van Maastricht naar het Belgische Lanaken. ‘De Vlaamse overheid zal daartoe, aansluitend op de spoorweg, een lightrailverbinding Hasselt – Lanaken – Nederlandse grens aanleggen. Ik sta positief tegenover dit voorstel. ProRail, Provincie Limburg en ik zijn daarover in gesprek.’ (Bron: Tweede Kamer)

Lees ook:
In vier jaar tijd nog geen trein op nieuwe railterminal in Lanaken

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief