Spoorlijn van zee tot Zevenaar geheel voorzien van ERTMS

789

DEN HAAG – De gehele spoorlijn tussen Maasvlakte en de Duitse grens, waaronder de Betuweroute, is binnenkort voorzien van het Europese beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Vanaf 9 december is de bestaande ATB-beveiliging bij Zevenaar volledig vervangen door ERTMS. In oktober werd het systeem bij Kijfhoek al in gebruik genomen.

100.000e trein over de BetuwerouteMet ERTMS hebben treinen apparatuur aan boord die automatisch communiceert met het spoor en de verkeersleiding. De vervanging van het oude beveiligingssysteem is vooral belangrijk voor goederenvervoerders tussen de haven van Rotterdam en Duitsland. Zij hoeven niet langer meer te schakelen tussen verschillende beveiligingssystemen als ze Nederland inrijden, waardoor zij ook minder systemen aan boord hoeven te hebben. Ons land is het eerste land dat voldoet aan de Europese eisen om het hele traject Rotterdam-Genua van ERTMS te voorzien.

Het kabinet koos eerder dit jaar voor het Europese ERTMS als beveiligingssysteem op het spoor en in treinen. ERTMS verbetert de veiligheid, maakt het mogelijk landsgrenzen makkelijker te passeren en met hogere snelheden te rijden. Het systeem moet in 2022 in alle treinen zijn ingebouwd, in 2030 moeten de drukst bereden spoorlijnen van ERTMS zijn voorzien. (Bron: Ministerie I&M)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief