Spookfile-app voor A58

694

EINDHOVEN – Weggebruikers op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg kunnen nu meedoen aan het proefproject ‘Spookfiles A58’ van de provincie Noord-Brabant. Nu lopen weggebruikers volgens de provincie dagelijks vast in een file terecht zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Spookfile-app voor A58Met een app op de smartphone krijgt de weggebruiker een continu snelheidsadvies. Door dit advies op te volgen, kunnen ze makkelijker doorrijden en helpen tegelijk mee aan de ontwikkeling van diensten om spookfiles te verminderen. Weggebruikers die regelmatig op de A58 in de file staan, worden uitgenodigd om aan deze proef deel te nemen.

A58 ‘praktijklab’

Vanaf 28 februari 2015 krijgen 3.000 mensen die regelmatig op de A58 rijden een uitnodiging om één van de drie beschikbare spookfile-app’s op hun smartphone te zetten. Het gaat om drie aparte diensten van FlowPatrol, SmartCAR of ZOOF die gratis beschikbaar zijn in de app stores. In de periode tot half april ontvangen nog eens zo’n 50.000 mensen deze uitnodiging om aan de proef deel te nemen. De A58 tussen Tilburg en Eindhoven wordt daarmee een groot praktijklab om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Uiteindelijk is het de ambitie om met dit project een basis te leggen voor slimme technieken die zorgen voor betere verkeersdoorstroming in Nederland en Europa.

Spookfiles

De A58 staat bekend om zijn spookfiles en de spookfile-apps moeten deze files tegengaan. Dit is mogelijk als minstens 2% van de weggebruikers de adviezen van de apps opvolgt. Voor de A58 komt dit neer op zo’n 1500 mensen per dag. De spookfiledienst is een nieuw product en het aantal deelnemers moet dan ook nog groeien om de apps in praktijk te testen en zo het aantal files daadwerkelijk te verminderen. Op basis van de gegevens uit de test kunnen de diensten verder ontwikkeld en uitgebreid worden. Deelnemers van het eerste uur nemen daarmee deel aan een belangrijke testfase. Zelf merken weggebruikers in eerste instantie vooral dat ze met een meer gelijkmatige snelheid over de A58 kunnen rijden.

Deelname spookfiles

Meer informatie over deelname, het project, spookfiles en Talking Traffic staat op www.spookfiles.nl.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief