Spaanse sleephopperzuigers voor baggerconcern Van Oord

984

ROTTERDAM – Baggeraar Van Oord heeft twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van circa 17.000 m3 besteld. Het Spaanse Construcciones Navales del Norte S.L. (LaNaval) gaat de schepen bouwen op zijn werf in Bilbao. Beide schepen komen in 2017 in de vaart.

Spaanse sleephopperzuigers voor baggeraar Van OordDe nieuwe schepen dragen bij aan de verdere modernisering van de vloot van Van Oord en luiden een nieuwe generatie sleephopperzuigers in. De nieuwe sleephopperzuigers hebben een beuncapaciteit van ongeveer 17.000 m3,  zijn 158 meter lang en 36 meter breed.

Concurrerend

De schepen worden uitgerust met twee zuigbuizen, twee elektrisch aangedreven onderwater baggerpompen, twee binnenboord baggerpompen, zes bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.680 kW. De accommodatie is geschikt voor 38 personen.

Volgens COO Paul Verheul versterken de nieuws schepen het middensegment van de vloot van sleephopperzuigers. ‘Een groot laadvermogen in combinatie met een geringe diepgang maakt deze schepen zeer concurrerend in verschillende marktsegmenten, zoals op projecten voor kustbescherming.’

Minder brandstof

Tijdens de ontwerpfase is bijzondere aandacht besteed aan het energiemanagement van zowel het schip als het baggerproces. Verschillende aspecten van het ontwerp resulteren volgens Van Oord in een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De schepen worden uitgerust met verschillende Spaanse sleephopperzuigers voor baggeraar Van Oordinnovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. Van Oord heeft de schepen in eigen huis ontworpen in samenwerking met C-Job Naval Architects.

LaNaval

LaNaval is een scheepswerf gevestigd in Bilbao, Spanje. LaNaval’s werf beslaat 300.000 m2, met diverse werkplaatsen voor de productie van staal, inbouw van segmenten, het zandstralen en verven, de fabricage van leidingen en twee scheepshellingen (met een lengte van 290 en een breedte van 42,5 meter), waar de schepen worden gebouwd. ‘Sinds 2002 heeft LaNaval zeven sleephopperzuigers geleverd, waaronder de twee grootste in de markt met een capaciteit van 46.000 m3. Dit heeft LaNaval tot één van de belangrijkste bouwers van sleephopperzuigers gemaakt. In 2013 is een herstart gemaakt met de reparatie- en droogdokactiviteiten na een belangrijke investering in één van de twee droogdokken. Op dit moment werken er 200 mensen bij de werf, met de mogelijkheid om additioneel 2.000 mensen in te huren.’ (Bron: Van Oord)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief