SP wil oneerlijke concurrentie wegtransport keihard aanpakken

685

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil een forse uitbreiding van het aantal inspecties door de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat zich bezig houdt met controles van vrachtwagens. Volgens Bashir hebben Nederlandse chauffeurs en bedrijven veel last van buitenlandse bedrijven die hier ver onder de gangbare prijs binnenlandse transport verzorgen.

‘Dit is nu verboden binnen de daar voor geldende cabotageregels. Deze regels worden echter op grote schaal overtreden. Dagelijks ontvang ik verontrustende berichten dat spbedrijven de cabotageregels aan hun laars lappen. Daarom moet de handhaving fors worden opgeschroefd. De hele Nederlandse transportsector ondervindt hier grote hinder van. Ook worden op deze manier met name Oost-Europese chauffeurs uitgebuit om voor zo’n 400 euro per maand weken in een vrachtwagen te bivakkeren, die hier ritten uitvoeren die eigenlijk onder de Nederlandse CAO zouden moeten vallen.’

Directe bedreiging
Eerder dit jaar publiceerde de SP een onderzoek onder 3000 beroepschauffeurs. Dit rapport schetst een onthutsend beeld van illegale praktijken en oneerlijke concurrentie in het wegvervoer. ‘Dit vormt een directe bedreiging voor de chauffeurs en de transportbedrijven. Als het onderzoek één ding duidelijk maakt, is het wel dat er geen tijd te verliezen is en we zo snel mogelijk maatregelen moeten nemen om de arbeidsvoorwaarden en wetgeving daadwerkelijk te handhaven,’ aldus Bashir.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter