SP wil milieusubsidieregeling binnenvaart voor hele provincie

878

De Statenfractie van de Socialistische Partij (SP) in Zuid-Holland vindt dat de milieusubsidieregeling die nu voor de omgeving Rotterdam, voor de hele provincie Zuid-Holland moet gaan gelden.

SP wil milieusubsidieregeling binnenvaart voor heel Zuid-HollandSP-Gedeputeerde Rik Janssen reikte vandaag in Rotterdam samen met wethouder Alexandra Van Huffelen van de gemeente Rotterdam en burgemeester Jan van Belzen van de Stadsregio Rotterdam de eerste subsidiebeschikking uit aan de eigenaar van de Fixut Maris.

Kleine ondernemers
Het overgrote deel van de ruim € 6 miljoen subsidie voor schonere motoren voor binnenvaartschepen in de regio Rotterdam, gaat naar bedrijven met maximaal vijf werknemers. De SP in Zuid-Holland is blij met deze stimulans voor de kleinere binnenvaart.

Gedeputeerde Janssen gaf bij de uitreiking van de eerste beschikking aan blij te zijn om de binnenvaart, het milieu en de luchtkwaliteit op deze manier tegelijkertijd te kunnen stimuleren. Hij beloofde schipper Schapers en zijn vrouw om volgend jaar een dag mee te varen op het dan aangepaste schip.

NOx

De meeste schippers hebben subsidie aangevraagd voor een SCR-katalysator. Deze vermindert de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden (NOx) tot wel 80%. Momenteel komt ongeveer een kwart van de stikstofoxiden en 1/8-deel van het fijnstof van schepen in en rond de Rotterdamse haven. Door de subsidieregeling kunnen deze aandelen en de totale uitstoot behoorlijk omlaag.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter