SP en PvdA stellen Kamervragen over omzeilen wet door IKEA

1060

De Tweedekamerleden Kerstens en Hamer (beiden PvdA) en Smaling en Ulenbelt (beiden SP) hebben aan de ministers van Infrastructuur en Milieu en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen gesteld over het bericht dat IKEA de Nederlandse wet omzeilt met Slowaakse chauffeurs.

De SP’ers willen van de minister weten of ze bereid zijn om de Inspectie Leefomgeving en Transport op te dragen na te gaan of het in Slowakije gevestigde bedrijf een SP en PvdA stellen Kamervragen over omzeilen wet door IKEAvolwaardig functionerend transportbedrijf is waar ook de planning wordt gedaan voor de ritten die voor IKEA worden uitgevoerd.

Onwenselijk

De PvdA’ers vinden ‘het uiterst onwenselijk dat IKEA de Nederlandse wet omzeilt met constructies waarbij het loon wordt opgekrikt met onkostenvergoedingen. Ze willen dat  minister Schultz grote opdrachtgevers zoals IKEA en anderen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Eerder zei de minister ervoor te willen waken om die verantwoordelijkheid zo ver te leggen dat de opdrachtgever ook verantwoordelijk wordt voor allerlei onder-, onder-, onderaannemers. ‘Als een transportbedrijf de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen of voor dat soort zaken vervolgens weer elders belegt, wordt het immers heel lastig voor zo’n grote opdrachtgever om dat te controleren. In directe zin kan ik mij bij naar de rol van de opdrachtgever van alles voorstellen, maar je moet ook ergens een grens leggen.’

De Tweede Kamerleden vragen zich verder af in hoeverre de aangekondigde Wet Aanpak Schijnconstructies constructies zoals IKEA hanteert onmogelijk maakt. (Bron: Tweede Kamer)

Meer nieuws over IKEA:
Europarlementariër Jongerius wil onderzoek naar IKEA-constructie
‘Een Slowaak voor 420 euro’
Uitbuiting bij lokale transporten IKEA Nederland en België
IKEA: ‘Onze transporteurs voldoen aan de wetgeving’
Minister: ‘IKEA zou met transporteur spelregels moeten afspreken’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief