Piraten krijgen vele duizenden euro’s aan schadevergoeding

698

DEN HAAG – Twee Somalische piraten hebben in Frankrijk duizenden euro’s schadevergoeding gekregen omdat zij na aankomst in Frankrijk ongeveer twee etmalen moesten wachten voordat zij werden voorgeleid. Tweede Kamerlid Knops van het CDA vroeg de ministers van Defensie en van Veiligheid en Justitie om opheldering.

Teeven weigerde terecht asielaanvraag Somalische piratenDe piraten hebben tientallen mensen gegijzeld en bij één van de twee bevrijdingsacties kwam één van de gijzelaars om het leven. Desalniettemin bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de twee piraten recht hadden op een schadevergoeding van 2.000 tot 9.000 euro per persoon.

Gevolgen

Knops wil van de ministers weten welke gevolgen deze uitspraken hebben voor de Nederlandse anti-piraterij missies. ‘Klopt het dat in beide gevallen het optreden van de Franse autoriteiten onder het VN mandaat viel (resolutie 1816 van de veiligheidsraad) en dat het Hof dat ook erkend heeft? En hoeveel krijgt iemand die in Nederland ten onrechte twee etmalen in een cel wordt vastgehouden standaard als compensatie? En hoeveel bedraagt het gemiddelde inkomen in Somalië en hoe vindt u de verhouding van dat inkomen tot de compensatie die hier betaald wordt? (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief