Somaliër zes jaar de cel in voor schieten op Nederlandse marine

958

DEN HAAG – Het gerechtshof Den Haag heeft een Somalische man veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat hij met een vuurwapen heeft geschoten op Nederlands marinepersoneel tijdens de anti-piraterijmissie van de Hr Ms Rotterdam in oktober 2012 in de territoriale wateren van Somalië. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Marine naar Somalië en Caribisch gebied tegen piraten en drugsHet openbaar ministerie had een gevangenisstraf van tien jaar geëist. Zowel het openbaar ministerie als de Somalische man hadden tegen die uitspraak hoger beroep ingesteld. De man bevindt zich in Nederland in detentie sinds zijn aanhouding in oktober 2012.

Schokkend

Het hof noemt het handelen van de man schokkend voor de hele internationale rechtsorde, die zich immers inspant om veiligheid in het geteisterde Somalië te bevorderen en de scheepvaart te beschermen. Juist het aan een dergelijke vredesmissie deelnemende marinepersoneel dient tegen dergelijk geweld te worden beschermd.

Het hof acht niet bewezen dat de man, die zich op een eerder gekaapt Iraans schip bevond, zelf bij de kaping van dat schip betrokken is geweest. Daarvan is hij vrijgesproken.

Vrijspraak

Een Somalische medeverdachte is door het hof vrijgesproken van verwijtbare betrokkenheid bij de kaping of geweldpleging tegen het marinepersoneel. Het is onduidelijk gebleven of hij een aandeel in de incidenten heeft gehad. Verder heeft hij steeds iedere betrokkenheid bij de kaping of het geweld ontkend. Deze medeverdachte was door de rechtbank al vrijgesproken van kaping en schieten op de marine, maar ook tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor geweldpleging jegens het Nederlandse marinepersoneel. Die veroordeling is in hoger beroep door het gerechtshof op 2 april 2015 ongedaan gemaakt. (Bron: Rechtspraak)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief