Sluisdeur wordt nieuwe waterkering bij Empel

450

Donderdag 22 augustus wordt de eerste nieuwe sluisdeur bij Sluis Empel ingehangen. Een grote kraan takelt de enorme stalen deur van zo’n 90 ton in de scharnieren.

Sluisdeur wordt nieuwe waterkering bij EmpelDe sluis maakt deel uit van de Empelsedijk bij de Maas en moet zorgen voor veiligheid bij hoogwater. Sluis Empel is een van de twee nieuwe sluizen die horen bij de omlegging van de Zuid-Willemsvaart in ’s-Hertogenbosch.

Dubbele keerfunctie
Het meest opvallende is de dubbele keerfunctie. De sluis kan zowel het water van het kanaal als van de Maas keren. Normaal wordt een sluisdeur ’dichtgedrukt’ door het waterstandsverschil. Omdat het water op de Maas soms hoger maar meestal lager staat dan het water in het kanaal, is dit niet in alle gevallen mogelijk. De deur is daarom voorzien van een speciale grendel die de deur dicht houdt. De sluis is zo ontworpen dat hij volledig onder water kan staan bij extreem hoog water.

Dit wordt de eerste sluis in Brabant met een enkele, stalen draaideur. Alle andere sluizen in de Brabantse kanalen hebben dubbele, houten puntdeuren. De sluis krijgt uiteraard twee sluisdeuren. Een derde deur wordt als reservedeur op de locatie opgeslagen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter