Helft vrachtwagenchauffeurs draagt veiligheidsgordel

451

Slechts de helft van alle vrachtwagenchauffeurs draagt een veiligheidsgordel. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Zweedse verkeersveiligheidsorganisatie NTF.

Ook observaties van meer dan 700 vrachtwagenchauffeurs en interviews met meer dan 200 van hen, bevestigen dit beeld. De meeste chauffeurs vertelden dat ze hun veiligheidsgordel wel gebruiken als ze in een personenauto rijden, maar slechts de helft gebruikt hem wanneer hij in zijn truck rijdt. Redenen hiervoor zijn dat het moeilijk, lastig of tijdrovend is om de gordel om en af te doen.

Overleven
De kans om een ernstig verkeersongeval te overleven, verdubbelt wanneer de chauffeur of passagier een veiligheidsgordel draagt. Dit blijkt onder andere uit het meest recente WHO rapport getiteld ‘Global Status Report Slechts helft vrachtwagenchauffeurs draagt veiligheidsgordelon Road Safety 2013’. Het rapport benadrukt dat een verhoging van het veiligheidsgordelgebruik een van de meest cruciale factoren is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Uit Europees onderzoek blijkt dat tenminste 50% van de vrachtwagenchauffeurs die omkomt in het verkeer het zou hebben overleefd als hij een veiligheidsgordel had gedragen. Als meer weggebruikers hun veiligheidsgordel zouden dragen, zou dat in de EU alleen al meer dan 7.000 levens per jaar schelen. Van alle vrachtwagenchauffeurs die betrokken waren in een ongeval met fatale afloop droeg 5% een veiligheidsgordel

Niet echt geloofwaardig
Volgens Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety director Volvo Trucks moeten juist professionele chauffeurs het goede voorbeeld geven en vindt de excuses van de chauffeurs niet echt geloofwaardig. ‘Als Volvo Trucks investeren we aanzienlijk in de ontwikkeling van systemen die een ongeval kunnen voorkomen, maar zo lang de menselijke factor zo’n grote rol blijft spelen, is het onmogelijk om verkeersongevallen helemaal uit te bannen. Ik wil daarom transportbedrijven en chauffeurs aanmoedigen om te doen wat zij kunnen om zo de veiligheid te verbeteren. Het meest eenvoudige van allemaal is natuurlijk om de veiligheidsgordel te gebruiken.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter