Shell vervoert ‘LNG-toren’ van Dubai naar Zuid-Korea

502

Shell is begonnen met het vervoer van het grootste deel van de 100 meter hoge toren voor het Prelude Floating Liquefied Natural Gas (FLENSB) project voor de noordwestkust van Australië. De tocht gaat van Dubai naar Samsung Heavy Industries scheepswerf in het Zuid-Koreaanse Geoje. Daar wordt het geheel opgebouwd.

Shell vervoert ‘LNG-toren’ van Dubai naar Zuid-Korea

Het torentje is onderdeel van een afmeersysteem. Dat moet ervoor zorgen dat de gasfabriek veilig in de meest extreme weersomstandigheden kan functioneren. Met bijna honderd meter, is het de grootste in de wereld. De toren komt boven het gasveld te liggen en de andere onderdelen van de fabriek bewegen daar omheen. Zo moet het systeem de meest heftige orkanen kunnen doorstaan.

3,6 miljoen ton

Het gas dat Shell oppompt, wordt gekoeld zodat het vloeibaar wordt. Daarna kan het gas direct in de schepen. Op deze manier kan Shell LNG produceren op een snellere, goedkopere en flexibelere manier zodat ook offshore gasvelden kunnen worden ontwikkeld waarbij het anders te duur zou zijn.

Prelude FLENSB opereert eenmaal voltooid voor ongeveer 25 jaar in een afgelegen bekken ongeveer 200 kilometer uit de Australische noordwestkust. Het levert ongeveer 3,6 miljoen ton LNG per jaar. Na de eerste 25-jarige opdracht, kon Prelude FLENSB worden opgeknapt en verplaatst naar een ander veld voor een kwart eeuw. (Bron: Shell)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief