‘Sexappeal van de logistiek kan wel een boost gebruiken’

651

Hoewel er al stevig aan de weg wordt getimmerd, kan het logistieke onderwijs nog beter worden afgestemd op het bedrijfsleven en kan het sexappeal van de sector wel een boost gebruiken. ‘Full commitment’ van overheid, onderwijs en bedrijfsleven is daarvoor onmisbaar. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de Logistieke Dag Limburg die onlangs plaatsvond in Venlo.

De logistieke sector biedt met name in de toekomst veel loopbaankansen voor scholieren, studenten en (zij)instromers. Want dáár wordt de komende jaren een grote vervangings- en uitbreidingsvraag verwacht.

Excellent state of art
Om op de groeiende vraag naar goed personeel te kunnen inspelen, heeft Provincie Limburg in nauwe samenwerking met ELC Limburg, bedrijfsleven en onderwijs, de provinciale Human Capital Agenda (HCA) Logistiek Limburg opgesteld met een concreet ‘Sexappeal van de logistiek kan wel een boost gebruiken’uitvoeringsprogramma. Dit programma, dat op de Logistieke Dag Limburg werd gelanceerd, zet vooral in op ‘excellent state of art’ onderwijs, meer kwalitatief hoogstaand personeel, een betere benutting en behoud van logistieke professionals en het op (eu)regionaal niveau versterken en uitbouwen van kennis. Voor een succesvolle uitrol van het programma zijn alle deelnemende partijen uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven even verantwoordelijk. ‘De Human Capital Agenda wordt pas een succes als iedereen meedoet’, aldus Bert Kersten, gedeputeerde van de Provincie Limburg. ‘Daarover ben ik zeer optimistisch.’

Geen sexy imago
De komende jaren wordt dus stevig ingezet op de kwaliteit binnen de sector. Kwaliteit van personeel, maar ook van  kennis, doorgroeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Maar dan kampt de sector nog met een imagoprobleem: over het algemeen wordt de logistiek niet ‘sexy’ bevonden. Vraag een aantal voorbijgangers naar hun beeld bij logistiek en men komt vaak niet verder dan ‘vrachtwagens’ en ‘iets met planning’. Onterecht, volgens de deelnemers aan de paneldiscussie op de Logistieke Dag Limburg. ‘Zodra je uitlegt wat het inhoudt, vinden mensen het al een stuk interessanter’, vertelt Hessel Meijer, vierdejaars student Logistiek aan de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo. ‘Logistiek is zoveel meer dan alleen vrachtwagens. Het is heel breed, er zit internationale uitdaging in en je kunt een leven lang doorleren.’ Peter Sierat, algemeen directeur TLN, geeft het nog twee jaar voor de beeldvorming verandert. ‘We moeten af van de negativiteit. Een sexy opleiding is leuk, maar als je vervolgens geen werk kunt krijgen houdt het snel op’

Organisatie
De Logistieke Dag Limburg 2013 werd georganiseerd door ELC Limburg, Provincie Limburg en TLN in samenwerking met EVO, Kamer van Koophandel Limburg, KennisDC Logistiek Limburg, UWV en VTL.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter