‘Schone lucht beschikking’ voor schipper De Velde mcs Bolero

846

DEN HAAG – Schipper Anton de Velde van het containerschip Bolero heeft van gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland symbolisch een ‘schone lucht beschikking’ ontvangen voor het installeren van een SCR-katalysator. De Velde was een van de 31 aanvragers van subsidie voor het aanbrengen en in bedrijf hebben van een SCR-katalysator.

‘Schone lucht beschikking’ voor schipper De Velde mcs BolereoDolderman uit Dordrecht installeerde de SCR-katalysator van Solfic Energy & Emission op de Bolero. ‘We zijn trots dat de inbouw van de SCR-katalysator, in het bijzijn van de gedeputeerde, wordt afgerond’, zegt schipper Anton de Velde. ‘Het is mooi dat we gebruik hebben kunnen maken van dit geweldige initiatief van de provincie Zuid- Holland, de gemeente Rotterdam en de stadsregio Rotterdam om de luchtkwaliteit te verbeteren. Groener varen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze bedrijfsvoering en het imago van de binnenvaartsector.’

De Bolero vaart voornamelijk tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen en doet ook het Duitse Germersheim aan.

Minder uitstoot

Doel van de subsidieregeling is de luchtkwaliteit in Rotterdam en omgeving te verbeteren. Ongeveer een kwart van de stikstofdioxide-concentratie en circa 13% van de fijnstofconcentratie is afkomstig van de uitstoot door schepen die rondom de Rotterdamse haven varen. Van de eerste regeling, die in 2013 opende, is van reeds 35 schippers de subsidie vastgesteld. De binnenvaartsector zet zich zo op grote schaal in voor de verschoning van hun schepen. Door de subsidieregeling vermindert de uitstoot rond Rotterdam met 50 tot 75 ton stikstof per jaar.

Gesloten

De subsidieregeling SCR katalysatoren binnenvaart Zuid-Holland is inmiddels gesloten. Binnenvaartschippers met een sterke bedrijfsmatige binding met het Rotterdamse havengebied konden een beroep doen op deze regeling. De subsidieontvangers hebben tot 1 juli 2015 gelegenheid voor het aanbrengen en in bedrijf hebben van een SCR-katalysator. In een SCR-katalysator worden rookgassen van stikstofoxiden ontdaan en omgezet in onschadelijk water en stikstof, waardoor men tot 80% van de schadelijke emissies kan reduceren. (Bron: Provincie Zuid-Holland)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief