Scheepsbrand in de Scheveningse haven

828


In de vroege donderdagnacht is de bemanning van KNRM-station Scheveningen even voor half twee gealarmeerd voor een schip in brand in de derde haven van Scheveningen. Het ging om de SCH 100 die bij aankomst brandend in de voorhaven dreef. De brandweer had reeds geblust vanaf de steiger, maar doordat de trossen waarmee het schip lag afgemeerd waren doorgebrand was het schip op drift geraakt en verdaagde richting de Adriaan Maaskade.

Scheepsbrand in de Scheveningse havenDe Kitty Roosmale Nepveu heeft vervolgens haar jet-aandrijving gebruikt om het schip terug richting de kop van de derde haven te duwen en is vanaf afstand begonnen met blussen. Op verzoek van de brandweer is vervolgens het schip met dreggen naar de steiger van de derde haven getrokken zodat ook de brandweer vanaf de steiger de bluswerkzaamheden kon hervatten.

Ondertussen kwamen de eveneens gealarmeerde George Dijkstra van KNRM-station Ter Heijde alsook de kusthulpverleningsvoertuigen van beide stations ter plaatse.
Nadat eenmaal vergeefs brandmeester was gegeven verzocht de Verkeerscentrale Scheveningen, toen het vuur voor de tweede maal gedoofd was, het schip richting het strand naast de afrit te slepen. Het schip dreigde door het vele bluswater te zinken en op de huidige ligplaats was het voor een kraan vrijwel onmogelijk het schip te bergen.

Nadat de SCH 100 met behulp van reddingboot Beluga in de zwaaikom gestrand en vastgelegd was werd de Kitty Roosmale nog een maal opgeroepen omdat het vuur weer oplaaide. Uiteindelijk is besloten te stoppen met blussen nadat er geen open vuur waarneembaar meer was en kon de bemanning retour station.

Bron: KNRM