Schade door files stijgt met een kwart tot 1,1 miljard euro

958

DEN HAAG De schade door files voor de Nederlandse economie steeg in 2015 naar 1,1 miljard euro. Het jaar ervoor bedroeg de schade nog 875 miljoen euro. Dat blijkt uit de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven samengesteld door onderzoeksbureau TNO in opdracht van TLN, EVO en Fenedex.

De directe schade voor ondernemers steeg met 30% procent – van 98 miljoen in 2014 naar 150 miljoen in 2015. Ondernemersverenigingen EVO, Fenedex en Transport en Logistiek Nederland noemen de cijfers alarmerend en vragen het kabinet om investeringen in fysieke én digitale infrastructuur.

Uit de recessie, in de fileDirect aanpakken
‘Files zorgen niet alleen voor ergernis, maar ook voor planningsproblemen’, schrijvend de organisaties. ‘Vrachtauto’s zijn langer onderweg omdat ze stilstaan of moeten omrijden. Deze vertragingen veroorzaken ook indirecte schade zoals lege schappen en vertragingen van productielijnen. EVO, Fenedex en TLN willen daarom dat het kabinet een reeks knelpunten direct aanpakt. Ook moet het kabinet reeds geplande investeringen naar voren halen en papieren procedures digitaliseren.’

Knooppunten
Alle files uit de top-20 nam veroorzaakten meer schade dan vorig jaar. Voor de grootste economische schade zorgden de files op de A15 bij knooppunt Ridderkerk- Gorinchem (11,4 miljoen euro), gevolgd door die op de A13 bij knooppunt Ypenburg – Kleinpolderplein (11,2 miljoen). De A67 tussen knooppunt Leenderheide en Zaarderheide noteerde de sterkste stijging: 6,5 miljoen euro. Ook op de A12 en A4 zijn extreme toenames van de filedruk merkbaar.

De Tweede Kamer debatteert volgende week maandag over de files.