Schade aan wrak autocarrier Baltic Ace groter dan verwacht

740

Rijkswaterstaat en aannemer Boskalis/Mamoet Salvage moeten op zoek naar een alternatieve bergingsmethode voor het wrak van de Baltic Ace. De schade aan het wrak is forser dan verwacht. De voorbereidingen voor de voorgenomen hijsoperatie zijn om die reden gestaakt.

Boskalis en Mammoet gaan autocarrier Baltic Ace bergenDe Baltic Ace zonk 5 december 2012 na een aanvaring met het containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De gezonken autocarrier was beladen met ruim veertienhonderd auto’s en zonk direct. Hierbij kwamen elf bemanningsleden om het leven.

Scheuren

Uit duikinspecties in het wrak blijkt dat de bovenkant meer beschadigd is dan van tevoren kon worden afgeleid aan de buitenkant. Door de landing op de zeebodem zijn in het wrak scheuren ontstaan. Wind, getijstroming en golfslag bevorderen de scheurvorming in het wrak. Het hijsen aan de sterke delen van de bovenkant is daardoor niet uitvoerbaar. De onderkant is vooralsnog een gesloten geheel met voldoende reststerkte om in delen van de zeebodem gehesen te worden.

Planning

Momenteel beoordelen Rijkswaterstaat en Boskalis/Mamoet Salvage of preventieve maatregelen om het wrak verder intact te houden in de komende stormmaanden uitvoerbaar en haalbaar zijn. Daarnaast worden de noodzakelijke aanpassingen in de bergingsmethode onderzocht. In de loop van september wordt de keuze voor de alternatieve bergingsmethode gemaakt. Het wrak moet uiterlijk 31 december 2015 van de zeebodem verwijderd zijn. (Bron: RWS)

Meer nieuws over de Baltic Ace:
Olie uit wrak Baltic Ace op Belgische stranden (+ video)
Bergers beginnen met berging autocarrier Baltic Ace (+ video)
Belastingbetaler draait op voor berging autocarrier Baltic Ace

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief