‘Scania dreigt stakers met bezuinigingen’

469

Scania zet werknemers onder druk om niet te staken. Het bedrijf doet dat volgens FNV Bondgenoten door te dreigen met bezuinigingsacties als mensen gaan staken.

‘Dit is op zijn zachts gezegd echt onbehoorlijk’, zegt vakbondsbestuurder Jeanette Brouwer. ‘Je mag hopen dat dit een averechts effect sorteert. Ik krijg signalen dat werknemers erg verbolgen zijn over deze praktijken. De Scania werknemers hebben eerder zelfs een handreiking gedaan aan de Scania directie om stakingen te Scania dreigt stakers met bezuinigingenvoorkomen. Door apart afspraken te maken gebaseerd op de voorstellen van de vakbonden voor de landelijke cao voor grootmetaal. De overeenkomst verdwijnt dan zodra er een landelijke cao afgesproken is voor de grootmetaal. Scania wilde geen afspraken maken en sloeg de handreiking af. De Scania werknemers laten zich dan ook niet tegenhouden en gaan staken voor waardering.’

Derde ronde
Vrijdag 27 september gaan er weer honderden metaalwerknemers, waaronder installateurs, truckbouwers en kantoor meubelmakers, staken voor een goede cao. Werknemers in het Oosten, Noorden, Westen en Midden van het land, van onder andere Scania, VDL bus, Batavus, Cofely en Wärtsila, leggen de werkzaamheden neer.

Bij Scania is er onder meer actie aan de poort en een Braziliaanse vakbondsleider van DAF komt zijn steun uitspreken bij Prysmian (voorheen Draka).

Sectorstakingen
De sectorstakingen in de Metaal, georganiseerd door FNV Metaal, CNV vakmensen en De Unie, hadden afgelopen vrijdag 20 september volgens de bonden een succesvolle start. ‘Er waren ruim 2700 geregistreerde stakers aanwezig in Rotterdam en Eindhoven. Afgelopen maandag 23 september waren er regionale estafettestakingen, in Hoogezand, Den Bosch en Nijmegen. Daarbij legden honderden werknemers het werk neer. Bij de regionale estafettestakingen voeren metaalwerknemers in heel Nederland weken achtereen actie op de maandag- en vrijdagen afwisselend in regio’s, branches en concerns.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter