Saab and Damen onderzoeken samen bouw van onderzeeërs

743

GORINCHEM – Het Zweedse Saab gaat samen met Damen Shipyards onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking in de wereldwijde markt voor onderzeeërs. De twee bedrijven ondertekenden daarvoor een overeenkomst.

Saab and Damen onderzoeken samen bouw onderzeeërsMet de samenwerking willen Saab en Damen onder meer proberen de opdrachten binnen te halen voor de bouw van onderzeeërs voor Nederland ter vervanging van de huidige Walrus-klasse. Daarnaast willen ze ook kijken of ze in de toekomst buiten Nederland opdrachten voor onderzeeërs binnen kunnen halen.

Kockums

Saab haalde met de overname van Kockums ervaring en kennis in huis over het ontwerp en de bouw van onderzeeërs voor de internationale markt. Hierbij worden geavanceerde systemen geïntegreerd en hypermoderne materialen en constructietechnieken gebruikt. Een belangrijke rol speelt door het luchtonafhankelijke voortstuwingssysteem van Saab, op basis van de Stirling-motor.

High-end-klant

Directeur Hein van Ameijden van Damen is ervan overtuigd dat zijn bedrijf met Saab de ideale partner te hebben gevonden om de opvolger van de huidige Walrus-klasse te ontwikkelen. ‘We willen een nieuwe standaard zetten in de markt van non-nucleaire onderzeeërs. En de biedt ook mogelijkheden voor een succesvolle samenwerking op het gebied van andere onderzeebotenprogramma’s over de hele wereld.’

Gunilla Fransson van Saab verheugt zich op de samenwerking met de ervaren scheepsbouwers van Damen Schelde Naval Shipbuilding. ‘We krijgen alle steun van onze Zweedse klant om onze portefeuille uit te breiden met een nieuwe, veeleisende high-end-klant.’ (Bron: Damen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief