RWS wil havens vergroenen met drijvende eilanden

703

ROTTERDAM – Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam onthullen op 23 maart het eerste prototype van het project ‘Drijvend Groen’. Dit prototype komt in de dokhaven nabij de ingang van het Innovation dock. Als de pilot slaagt, wil Rijkswaterstaat meer eilanden aanleggen om de waterkwaliteit in de Nieuwe Maas voor 2027 te verbeteren.

RWS wil havens vergroenen met drijvende eilandenDrijvende vierkante modules maken tezamen een eiland waarop beplanting met een hoog decoratieve waarde wordt geplaatst. Rondom deze modules drijven schuine vooroevers met waterplanten. Hierdoor wordt het leefgebied voor vis verbeterd/uitgebreid. Ze vinden bescherming en voedsel in het wortelstelsel dat onder de vooroevers hangt.

Meer eilanden

De Gemeente Rotterdam beschouwt de pilot als een voorzet voor meer vergroening van de havens. Wethouder Pex Langenberg: ‘De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse vergroeningsopgave. En als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als drijvend groen slimme oplossingen. Samen met Rijkswaterstaat zorgt Rotterdam voor verbetering van de verblijfskwaliteit én de ecologische kwaliteit van de rivier. Om drijvend groen verder te ontwikkelen testen we nu samen met Rijkswaterstaat een eerste prototype in Rotterdams water.’

Urban Green

Initiatiefnemer van het project is Urban Green, een jong Rotterdam bedrijf dat in samenwerking met een zestal studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam de prototypes voor ‘Drijvend Groen’ ontwikkelde. Directeur Tieme Haddeman: ‘Na de prototype fase zal in ‘Het Buizengat’ in Rotterdam een aantal proefeilanden op ware grootte worden gebouwd. Daar gaan we twee jaar de ontwikkeling van de visstand volgen.’ Urban Green ontving onlangs de aanmoedigingsprijs van waterschappen. (Bron: RWS/Foto: Urban Green)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief