Vrijdag einde aan stremmingen op de Rijn

385

RWS: ‘Water in Rijn daalt morgen’

Het vaarverbod voor binnenschepen op de Rijn tussen Maxau en Speyer wordt waarschijnlijk vannacht opgeheven. De Rijn bij Mainz wordt vrijdag weer vrijgegeven. Dat meldt persbureau DPA.

Ook in de Nederland lijkt het water zich te stabiliseren. Volgens de verwachtingen van het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat is donderdag 6 juni is de laatste dag dat de waterstanden in de Rijn nog stijgen. Naar verwachting wordt vanavond de hoogste stand van ca. NAP +13,60 meter bij Lobith bereikt. Daarna zakt het water.
Nu de waterstand ruim boven de NAP +12 meter is gestegen, lopen uiterwaarden op grote schaal onder water. ‘In Nederland is geen sprake van een hoogwatersituatie, maar elders in Europa is dat wel het geval’, meldt RWS. ‘De hoogwaterproblematiek op rivieren is afhankelijk van in welk stroomgebied de neerslag valt. De meeste neerslag in Centraal-Europa is gevallen ten oosten van het stroomgebied van de Rijn, in de stroomgebieden van de Elbe en Donau. De Elbe en Donau stromen af naar respectievelijk de Noordzee bij Hamburg en de Zwarte Zee, dus niet richting Nederland.’