RWS sluit Balgstuw bij Kampen en Hollandsche IJsselkering

789

KAMPEN – Rijkswaterstaat heeft vanwege de stormachtige wind met zeer zware windstoten en de daarmee gepaard gaande verhoogde waterstanden langs de kust en rond het IJsselmeer de Hollandsche IJsselkering (bij Krimpen aan den IJssel) en de Stormvloedkering Ramspol (Balgstuw bij Kampen) gesloten.

Dinsdag proefsluiting Balgstuw; scheepvaart gestremdVanwege het sluiten van de Balgstuw is het Ramsdiep tot nader bericht voor alle scheepvaartverkeer gesloten. De balgstuw maakt een scheiding mogelijk tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Ze komt in alleen in werking als bij noordwesterstorm het gebied langs het Zwarte Water beschermd moet worden tegen opstuwend water vanuit het IJsselmeer.

In het noorden van het land wordt een groot deel van de bruggen tijdelijk niet bediend en ook op enkele andere locaties ligt de bediening vanwege zware windstoten stil (Vlakebrug, de brug Grevelingensluis, Van Brienenoordbrug en Merwedebrug).

Waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht vandaag verhoogde waterstanden die zich van het zuidwestelijke kustgebied naar het noorden verplaatsen. In Hoek van Holland wordt de hoogste waterstand rond 13.45 uur verwacht, in Den Helder rond 17.30 uur en in Delfzijl even na 22.30 uur.
Er is geen sprake van een uitzonderlijke situatie. De waterstanden van vandaag komen enkele keren per jaar voor. Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland houdt Rijkswaterstaat de waterstanden langs de kust nauwlettend in de gaten.
Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen de betrokken instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het ontruimen van kades en het sluiten van doorgangen in dijken.

Wegverkeer

Weggebruikers dienen de hele dag rekening te houden met zware tot zeer zware windstoten. Rijkswaterstaat adviseert de verkeersinformatie en de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name vrachtwagenchauffeurs moeten alert zijn. Tijdens de ochtendspits zijn meerdere vrachtwagens door de zware windstoten gekanteld en veel afdekzeilen losgewaaid. Het advies is niet met aanhangwagens de weg op te gaan.
De ochtendspits verliep drukker dan normaal. De verwachting is dat de avondspits ook hinder zal ondervinden. Via weginspecteurs en vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg nauwlettend in de gaten. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief