RWS en Limburg tekenen overeenkomst sluisbediening Maasroute

565

Rijkswaterstaat en de provincie Limburg hebben woensdag een overeenkomst voor tien jaar ondertekend waarin is vastgelegd dat de sluizen op de Maasroute 24 uur per dag wordt bediend. Op 1 januari 2015 gaat deze versoberde, vraaggestuurde 7 x 24-uurs bediening in. Tot die tijd blijven de huidige uitgebreide bedieningstijden (150 uur) gehandhaafd.

RWS en Limburg tekenen overeenkomst sluisbediening MaasrouteOm de uitgebreidere bediening mogelijk te maken, draagt de provincie Limburg één miljoen euro bij in de investering voor de bediencentrale Zuid, waarmee bediening op afstand op een deel van de Maasroute mogelijk wordt en de totale bedienkosten verminderen. Ook het gezamenlijke bedrijfsleven levert een financiële bijdrage in 2013 en heeft aangegeven zich in te spannen de vervoersstromen af te stemmen op de aangeboden service om hiermee wachttijden te minimaliseren.

Flexibel
Vanaf 1 januari 2015 gaat er een nieuw flexibel bedienregime in, dat versoberde, vraaggestuurde 7×24-uurs bediening mogelijk maakt. Door een flexibilisering van de inzet van het beschikbare bedienpersoneel wordt een deel van de beschikbare capaciteit van de dag- naar de nachturen in het weekend verschoven. Daarnaast wordt bediening op afroep gedurende de nacht op sluizen Weurt en Sambeek ingevoerd. Aangezien er op een deel van de bediende uren minder personeel beschikbaar is, kunnen de wachttijden voor de scheepvaart vooral bij de sluizen Weurt en Sambeek op piekmomenten oplopen. Voor de nachtelijke uren kan de reistijd voor het gehele traject oplopen met ongeveer 2,5 uur. Dit is met de regio en de sector afgestemd en wordt acceptabel geacht gezien het feit dat wel 7×24-uurs service wordt geleverd. Doelstelling blijft een structurele wachttijd van maximaal 30 minuten per sluis. In 2014 wordt met het nieuwe bedienregime proefgedraaid.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter