RWS begint met aanleg zwaaikom Wilhelminakanaal

906

Aannemerscombinatie Heijmans-Boskalis begint begin mei met de aanleg van de zwaaikom in het kader van de verbreding van het Wilhelminakanaal. Het gaat om een extra verbreding van het Wilhelminakanaal, zodat schepen op dat punt kunnen keren.

RWS begint met aanleg zwaaikom WilhelminakanaalTussen mei en augustus 2014 brengt de aannemer damwanden aan, starten de graafwerkzaamheden en worden de damwanden verankerd. De zwaaikom komt aan de noordkant van het kanaal te liggen, tussen sluis III en de Dongensebrug, en krijgt een oppervlakte van zo’n 8.500 m2.

Ontgraving zwaaikom
De aannemer brengt vanaf 12 mei damwanden aan rondom de toekomstige zwaaikom. Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot augustus. Vervolgens zullen de grootschalige graafwerkzaamheden zo’n zes weken duren; dat levert per dag ongeveer honderd vrachtwagens met grond op. Na het graven worden de damwanden verankerd.

Verbreding
Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt over een lengte van bijna vijf kilometer breder en dieper gemaakt. Ook worden de huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, worden nieuwe damwanden aangebracht en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Verder komt er een zwaaikom waar klasse IV-schepen kunnen keren. In 2016 is het Wilhelminakanaal klaar voor klasse IV-schepen. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief