Russische Akademik Shokalskiy nog vast in het ijs (+ video’s)

583

Het Russische passagiersschip Akademik Shokalskiy zit nog steeds vast in het ijs. Nadat een Chinese en een Franse ijsbreker de reddingsoperatie naar het schip moesten afbreken, kon ook de Australische ijsbreker Aurora Australis vanwege het slechte weer niet bij het schip komen.

De Aurora Australis wist de Akademik Shokalskiy tot een afstand van tien mijl te bereiken. Maar vanwege de hard wind en de sneeuwstormen ligt het schip nu op achttien mijl van het Russische schip in open water. De Chinese ijsbreker blijft standby omdat het schip een helikopter aan boord heeft. Deze kan in verband met het slechte weer echter niet opstijgen.

De Akademik Shokalski zit sinds woensdagmorgen met 74 mensen vast in het ijs. Het schip ligt 1.500 mijl ten zuiden van Hobart, de hoofdstad van de Australische deelstaat Tasmanië. Het schip heeft veel last van wind en het zicht in het gebied is slecht. Het schip ligt wel stabiel. Er is nog voor weken voedsel aan boord en de bemanning is positief nu een ijsbreker zo dicht in de buurt is.

De Akademik Shokalski ligt in het gebied van de Australian Maritime Safety Authority (AMSA). Het reddingscentrum van AMSA, het Rescue Coordination Centre Australia (RCC Australia), heeft regelmatig contact met de bemanning van de Akademik Shokalski. (Bron: AMSA/Foto: Andrew Peacock)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter