Russische kustwacht entert Greenpeace-schip Arctic Sunrise

900

De Russische kustwacht heeft de Arctic Sunrise van Greenpeace geënterd voor een inspectie. Het schip is in de Karazee om te protesteren tegen olieboringen bij de Noordpool van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft en het Amerikaanse ExxonMobil.

Russen enteren Greenpeace-schip Arctic SunriseVerschillende schepen voeren op dit moment testen uit in de Karazee, ter voorbereiding van olieboringen van Rosneft en ExxonMobil. De Arctic Sunrise begon eind juli aan haar tocht om de bedreigingen voor het Noordpoolgebied zichtbaar te maken. De reis begon bij de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Vorige week volgde een vreedzaam protest tegen een schip dat seismische proeven deed in het Russische deel van de Barentszzee.

Onbetreedbare zone
Nadat Greenpeace rubberboten te water liet om met spandoeken te demonstreren bij een Rosneftschip, besloot de Russische kustwacht de Arctic Runrise te betreden. Rusland weigerde Greenpeace eerder ook al toegang te verlenen tot het gebied, terwijl de organisatie aan alle voorwaarden voldoet. Dit is een overtreding van het VN-zeerechtverdrag. De kustwacht heeft de ijsbreker van Greenpeace met vier mensen betreden en aangekondigd een onbetreedbare zone van vier nautische mijl rondom het Rosneftschip in te stellen.

Roekeloze uitbating
Volgens Greenpeace wordt het Noordpoolgebied wordt van alle kanten belaagd door oliebedrijven. ‘Ook het van oorsprong Nederlandse Shell wil volgend jaar weer proberen naar olie te boren in Alaska, ondanks massale protesten tegen de roekeloze uitbating van het leefgebied van de ijsbeer en poolvos. Inmiddels hebben al meer dan 3,5 miljoen mensen gepleit voor het beschermen van het Noordpoolgebied door er een natuurreservaat van te maken.’

De Nederlandse overheid heeft in een reactie laten weten dat het recht van Greenpeace op demonstratie op deze lokatie ‘buiten kijf’ staat.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter