Rusland verlangt opnieuw extra garantie voor TIR-carnet

437

Op 95% van alle douanekantoren in Rusland, verlangt de Russische douane naast het TIR Carnet nog steeds een extra garantie. Volgens TLN wordt het TIR carnet alleen geaccepteerd in de douaneregio’s Vyborg, Karelia en Moermansk.

De Russische douane bevestigde eind november dat de overeenkomst met de Russische TIR uitgevende organisatie ASMAP (de Maand uitstel voor Russische TIR maatregelenzusterorganisatie van TLN) nog tot 1 juli 2014 wordt verlengd. Deze verlenging betekende dat TIR Carnets in ieder geval tot 1 juli 2014 konden worden gebruikt voor het vervoer naar, door en vanuit Rusland.

Maar Rusland publiceerd 2 december een lijst van douanekantoren waar het TIR Carnet wordt geaccepteerd. Daarop staan maar drie regio’s. Deze maatregel druist volgens TLN alweer volstrekt tegen de TIR conventie in en is volstrekt ontoelaatbaar en onrechtmatig. ‘De Europese Commissie en de TIR executive board van de VN, verantwoordelijk voor de TIR conventie, hebben direct een klemmend beroep op de Russische douane gedaan om deze volstrekt illegale maatregel ongedaan te maken.’

Verwarrend
De situatie is nu volgens TLN erg verwarrend geworden. ‘Temeer omdat uit de vervoerpraktijk blijkt dat veel douanekantoren zich niets van deze maatregel aantrekken en het TIR Carnet zonder extra garantiestelling accepteren. Tot nu toe heeft, voor zover bekend, één ondernemer te maken gehad met het stellen van een extra garantie.’

TLN waarschuwt echter, gezien de grote onvoorspelbaarheid van de Russische douane, dit van de ene op de andere dag kan veranderen en er wel extra garanties moeten worden gesteld. TLN adviseert in ieder geval uw opdrachtgever op de hoogte te stellen van deze onzekere situatie in Rusland.

Mocht u problemen ondervinden neemt u dan contact op met de TIR uitgevende organisatie NIWO: Telefoon: 070 – 88 88 955, e-mail: carnet-tir@niwo.nl. (Bron: TLN)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter