Rusland eist vanaf zaterdag extra garantstelling TIR-carnet

415

De Russische federatie heeft aangekondigd vanaf zaterdag extra garantstelling te gaan vragen voor zendingen onder TIR-carnet naar Rusland. Als de Russen hun dreigementen uitvoeren, kunnen er geen goederen naar Rusland worden vervoerd met alleen een TIR-carnet. Dat meldt verladersorganisatie EVO.

Maand uitstel voor Russische TIR maatregelenVolgens de EVO kan dit tot chaos leiden aan de grens van de Federatie. ‘Op dit moment is nog niet te zeggen of de Russen deze maatregel daadwerkelijk op zaterdag laten ingaan. In het verleden werden dreigementen namelijk vaak op het laatste moment afgezwakt. Daarom kunnen we nog geen advies geven over transporten naar Rusland die na zaterdag plaats vinden. De situatie wordt de komende dagen scherp in de gaten gehouden. Wel berichten we regelmatig over de actuele situatie en geven waar nodig adviezen over de handelwijze aan de grens. Mogelijk moet protest worden aangekondigd om bezwaar mogelijk te maken.

IRU
De International Road Transport Union (IRU) die het beheer heeft over het TIR systeem zal op diplomatiek terrein alles doen om de Russische Federatie van hun voornemen af te brengen. Tot dusverre werd vanuit Rusland geen enkele reactie ontvangen. Ook de Europese Commissie en de Verenigde Naties doen nog pogingen het tij te keren.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter