Ruim een miljoen voor Bio Base Europe Pilot Plant in haven Gent

741

GENT – EFRO Vlaanderen en Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) ondertekenden vorige week een contract voor een investering van 1,27 miljoen euro. Ongeveer een half miljoen euro van dit bedrag komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Daarnaast investeren ook het Agentschap Ondernemen en de Provincie Oost-Vlaanderen in dit project. Met de fondsen worden grote bioreactoren en de bijbehorende randapparatuur aangekocht en geïnstalleerd in de proeffabriek in de Gentse haven.

Proeffabriek

Bio Base Europe Pilot Plant is een proeffabriek voor de biogebaseerde economie. Deze proeffabriek helpt bedrijven bij de riskante en dure opschaling van een innovatief laboratoriumproces naar een industrieel proces. Dit gebeurt door apparatuur en expertise ter beschikking te stellen aan bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen zoals bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biochemicaliën, biomaterialen enzovoort.

Ruim miljoen voor Bio Base Europe Pilot Plant in Gentse havenBio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 en draait intussen op volle toeren met reeds een 40-tal personeelsleden. Deze pilootfaciliteit is uitgegroeid tot een lichtend voorbeeld voor de biogebaseerde economie in Europa en trekt vele bedrijven aan uit binnen- en buitenland voor de ontwikkeling van hun innovatieprojecten.

Bijkomende apparatuur

Door de grote vraag vanuit de bedrijven was er nood aan bijkomende apparatuur, vooral op het gebied van de industriële biotechnologie. ‘Bio Base Europe Pilot Plant is op korte tijd uitgegroeid tot een koploper op vlak van industriële biotechnologie en werd in 2014 door de Europese Commissie zelfs aangeduid als voorbeeld pilootlijn voor industriële biotechnologie in Europa. Industriële biotechnologie is één van de zes sleuteltechnologiën (Key Enabling Technologies, KETs) waarop Europa sterk inzet en die de industriële toekomst moeten veiligstellen door economische groei en werkgelegenheid te creëren.’

Bioreactoren

Door middel van het EFRO project wordt bijkomende procesapparatuur opgebouwd voor een bedrag van 1,27 miljoen euro. ‘Concreet wil dit zeggen dat er drie nieuwe bioreactoren met bijbehorende randapparatuur en software worden geïnstalleerd: twee met een volume van 1.500 liter en één met een volume van 15.000 liter. Hierdoor zal BBEPP in staat zijn om nog meer bedrijven te helpen én een grotere capaciteit hebben om industrieel relevante hoeveelheden te produceren van nieuwe biogebaseerde producten. Dit is belangrijk voor bedrijven die proefproducties willen uittesten. Ze kunnen dan de markt aftasten alvorens zelf te investeren in een nieuwe productielijn. Een samenwerking met BBEPP helpt hen om de kosten en risico’s van de opschalingsfase te reduceren, de ontwikkelingstijd van hun innovatie aanzienlijk te verkorten en het verhoogt hun kans op een succesvolle marktintroductie.’ (Bron: Haven Gent)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief