Ruim een derde van de koeriers bij controle in de fout

2942
Dertig van 186 controleerde busjes waren overbeladen. Ze mochten pas verder nadat zij het teveel aan lading eruit was gehaald. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG Van de 186 koeriers die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in december vorig jaar controleerde, waren er 69 (37%) in overtreding. Daarbij ging het dertig keer om busjes die overbeladen waren. Chauffeurs mochten pas verder nadat zij het teveel aan lading eruit hadden gehaald.

Andere overtredingen waren vooral het ontbreken van de juiste papieren. Iedere chauffeur in het beroepsgoederenvervoer moet in het bezit zijn van een verklaring van dienstbetrekking. Een transportondernemer is verplicht deze verklaring te geven aan alle chauffeurs die bij de ondernemer in loondienst zijn. Chauffeurs die in dienst zijn van bedrijven die eigen vervoer verrichten, hebben geen verklaring van dienstbetrekking nodig. Voor commercieel vervoer met voertuigen met een laadvermogen boven de 500 kilo is een vergunning beroepsgoederenvervoer nodig.

Volgens de Inspectie werkt het zwaarder beladen van een voertuig dan toegestaan en het niet beschikken over de juiste documenten oneerlijke concurrentie in de hand. Daarnaast kunnen te zwaar beladen voertuigen leiden tot verkeersgevaarlijke situaties.

‘Drukke maand’
De controles werden door het hele land gehouden. De ILT hield deze acties omdat bij eerdere steekproeven 30 procent aan overtredingen naar voren kwam. ‘Uit mediaberichten bleek verder dat december een drukke maand zou zijn voor koeriersdiensten vanwege stijgende internetaankopen.’