Ruim 70.000 euro aan boetes voor rusten in vrachtauto

4788
Tijdens de controles viel volgens de inspecties op dat veel chauffeurs goed op de hoogte zijn van het verbod op het doorbrengen van de wekelijkse rust in het voertuig. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in februari 47 boetes uitgeschreven omdat chauffeurs hun verplichte wekelijkse rust in de vrachtauto hebben doorgebracht. In totaal zijn 221 chauffeurs gecontroleerd. De transportvervoerders krijgen de boetes van 1500 euro opgelegd.

De inspectie voerde de controles in het gehele land uit op parkeerplaatsen langs de snelwegen A1, A2, A16, A20, A58, A59 en A67. Tijdens de controles viel volgens de inspecties op dat veel chauffeurs goed op de hoogte zijn van het verbod op het doorbrengen van de wekelijkse rust in het voertuig. Zij verklaarden dat ze de verplichte wekelijkse rust van hun werkgever buiten de vrachtwagen moeten doorbrengen.

Verboden
Tot voor kort was het onduidelijkheid of landen de rust in het voertuig konden verbieden op basis van de huidige regels. In Nederland konden chauffeurs tot dit jaar de verplichte wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in de eigen vrachtauto. In andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, was dat al verboden.

Sinds de uitspraak van het Hof eind december is het duidelijk dat langdurige rust in het voertuig volgens de Europese regels verboden is. De ILT startte daarom begin januari met het informeren van alle chauffeurs met folders in verschillende talen. Aansluitend controleerde de inspectie in februari specifiek op het verbod. Ook de komende maanden controleert de inspectie op de weekendrust; als onderdeel van haar reguliere controles.

Overleggen
De inspectie gaat met de transportbranche overleggen over manieren om veiligheid op parkeerplaatsen te vergroten. Door samen op te trekken wil de inspectie ook de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van -voornamelijk- Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen.